گفتگوی ویژه خبرنگاران ، شما و لیزر چشم

به گزارش مجله سرگرمی، لیلا ملی - ضعف چشم یا عیوب انکساری چیست و برای برطرف آن چه راهکاری وجود دارد؟ آیا مطالعه و کار مداوم چشمی یا وضعیت تغذیه موجب پیشرفت ضعف چشم می گردد؟

گفتگوی ویژه خبرنگاران ، شما و لیزر چشم

عینک تنها ابزار جهت اصلاح دید افراد است؟ آیا عمل رایج لیرز درمان مناسبی برای رفع عیوب انکساری است و برای همه افراد و هر سنی مناسب است؟ محاسن و معایب عمل لیرز چیست؟

درباره این عمل جراحی و شرایط انجام آن گفتگویی با دکتر نادر نصیری، فوق تخصص جراحی چشم و استاد دانشگاه شهید بهشتی انجام داده ایم پاسخ ها را ببینید:

  • ضعف چشم یا عیوب انکساری

ضعف چشم یا عیوب انکساری از جمله مسائل شایعی است که انسان با آن رو به رو است و در اثر اختلال در قدرت انکساری چشم ایجاد می گردد. اساسا 3 نوع ضعف چشم وجود دارد که نوع اول نزدیک بینی، نوع دوم دوربینی و سومین مورد آستیگماتیسم است. به طور متوسط بیش از 50 درصد افراد بالغ و میانسال احتیاج به استفاده از عینک دارند.

اساسا ضعف بینایی هیچ ارتباطی با میزان مطالعه و کار مداوم چشمی ندارد. همچنین عدم استفاده از عینک یا وضعیت تغذیه نیز منجر به پیشرفت ضعف چشم نمی گردد. به طور کلی می توان گفت که ضعف بینایی صرفا جنبه ارثی دارد. این مشکل عموما از حدود سن 13 تا 19 سالگی شروع و سپس ثابت می گردد. شاید به همین دلیل است که بسیاری از والدین این تصور را دارند که فرزندشان به دلیل مطالعه یا استفاده زیاد از کامپیوتر دچار ضعف بینایی شده اند. در حالی که هیچ فعایت شدید چشمی موجب ضعف بینایی نمی گردد.

عینک ابزاری جهت اصلاح دید بسیاری از افراد است اما همین وسیله یاری دهنده در پاره ای موارد به صلاح بسیاری از افراد نیست؛ برای مثال استفاده از عینک برای فوتبالیست ها، کشتی گیران، شناگران و بسیاری دیگر از رشته های ورزشی امکان پذیر نیست. همچنین برای مشاغل خاصی نظیر خلبانان، ماموران آتش نشانی و نیروی انتظامی و نیروهای امدادی حین کار محدودیت ایجاد نموده و در پاره ای موارد امکان پذیر نیست. ضمناً افرادی که اختلاف بین دو چشم شان بیش از 2/5 درجه باشد استفاده از عینک برایشان سرگیجه ایجاد نموده و قابل تحمل نخواهد بود. برای رفع این معضل می توان از لنزهای تماسی استفاده کرد اما لنز هم وسیله ای پرهزینه است و امکان عفونت دارد. ضمن آنکه رعایت بهداشت آن هم دشوارتر است.

  • جراحی با لیزر

یکی از روش های اصلاح دید، جراحی با لیزر است که در صورت انجام آن مسائل استفاده از عینک و لنز رفع می گردد.

در روش عمل جراحی لازک یا پی. آر. کی که توسط لیزر انجام می گردد انحنای قرنیه تغییر می یابد. اطلاعات شکل و ضحافت قرنیه و شماره عینک و سن بیمار به دستگاه داده می گردد و دستگاه طبق نرم افزاری که دارد تشخیص می دهد که چه میزان و در کدام محل لیزر باید به قرنیه تابیده گردد تا وضعیت قرنیه به یک فرم طبیعی و نرمال دربیاید.

  • ویژگی های بیمار

اساسا بیمارانی می توانند تحت این عمل قرار بگیرند که شرایط خاصی داشته باشند. یکی از مهم ترین شرایط این است که شماره چشم بیمار باید به مدت یک سال ثابت باشد. معمولا بعد از سن 18 سالگی شماره چشم بیمار به سمت ثابت شدن می رود. البته در برخی موارد ممکن است تا سن 25 سالگی هم طول بکشد. زمانی که جراحی مطمئن شد که یک سال از ثابت بودن شماره چشم گذشته می تواند تصمیم به عمل جراحی بگیرد. البته شرایط دیگری هم باید فراهم باشد. مثلا فرد بیماری هایی از قبیل قوز قرنیه، کدورت قرنیه، خشکی چشم، مسائل پلک، آب مروارید، آب سیاه، بیماری های شبکیه، بیماری های عصب بینایی (تنبلی چشم)، دیابت و بیماری های سیستم ایمنی و ... نداشته باشد. روی هم رفته بعد از یک معاینه دقیق که توسط چشم پزشک انجام و پس از آنکه اطلاعات دقیق بیمار گرفته می گردد، جراح آزمایشهای مربوطه از قبیل معین شماره دقیق ضعیفی چشم، اندازه گیری ضخامت قرنیه و عکسبرداری جهت معین شکل دقیق قرنیه(توپوگرافی) را انجام می دهد. قرنیه بیمار باید ضحامت مناسب را داشته و نیز هیچ گونه علائمی دال بر قوز قرنیه(کراتوکونوس) نداشته باشد.

  • پرسش های رایج

مناسب ترین زمان انجام این عمل چه سنی است؟

برای افراد نزدیک بین تا قبل از سن 40 سالگی و برای افراد دوربین بعد از سن 40 سالگی و برای افراد آستیگماتیسم در هر سنی مناسب است(به شرطی که شماره چشم ثابت شده باشد).

هر دو چشم با هم عمل می گردد و یا جداگانه؟

هر دو چشم در یک جلسه عمل خواهد شد.

چه شماره هایی قابل عمل هستند؟

برای افراد نزدیک بین از شماره 0/75 - الی 8-

برای افراد دوربین از شماره 0/75 + الی 5+

برای افراد آستیگماتیسم از شماره 0/25 الی 5.

بعد از انجام این عمل اگر ضربه به سر بخورد ممکن است فرد را دچار مشکل کند؟

ضربه به سر در صورتی که به عصب بینایی و مرکز بینایی که در مغز قرار گرفته وارد گردد، بینایی را دچار مشکل خواهد نمود.

آیا اگر فردی پس از انجام این عمل شماره چشمش برگردد و احتیاج به اصلاح دید داشته باشد می تواند مجددا عمل یا از لنزهای تماسی اسنفاده کند؟

بله. در صورتی که بیمار دوست نداشته باشد از عینک استفاده کند هم می تواند عمل جراحی مجدد انجام دهد به شرطی که آزمایش های چشم بیمار مناسب باشد.

همچنین با تجویز چشم پزشک و با رعایت موارد بهداشتی می تواند از لنزهای تماسی استفاده کند.

  • مراحل عمل

در شروع عمل، چشم بیمار از طریق قطره بی حس کننده، بی حس شده و سپس با محلول بتادین چشم ها ضدعفونی شده و بیمار زیر دستگاه لیزر دراز می کشد. بیمار حین عمل کاملا بهوش و مطلع است. اطلاعات مربوط به شماره عینک بیمار قبل از جراحی به دستگاه داده شده است. دستگاه میزان اشعه ای را که باید به چشم بیمار تابیده گردد را تعیین می نماید. جراح پلک های بیمار را با وسیله مخصوصی باز نموده و لایه رویی قرنیه که اپی تلیوم نامیده می گردد را به قطر حدود 8 میلی متر برمی دارد. این لایه بعد از 3 الی 5 روز خود به خود ترمیم می گردد. پس از آنکه اپی تلیوم قرنیه برداشته شد به بیمار گفته می گردد که فقط به نوری که درست وسط دستگاه است خیره گردد. سر بیمار باید در یک حالت کاملا افقی و موازی با دستگاه قرار گیرد. با فشار به دکمه، دستگاه شروع به تاباندن لیزر می نماید و زمانی که شماره چشم بیمار اصلاح شد تابیدن لیزر به طور اتوماتیک انتها می گیرد. آنگاه با گذاشتن یک لنز تماسی روی قرنیه، عمل چشم اول انتها و با همین روش عمل چشم دوم انجام می گردد و سپس بیمار به اتاق معاینه راهنمایی شده و بعد از معاینه و تجویز دارو و دادن توصیه های لازم مرخص می گردد.

  • بعد از جراحی

معمولا به بیمار توصیه می گردد که 2 الی 3 روز را در یک اتاق تاریک یا نیمه تاریک استراحت کند و تا آنجا که امکان دارد چشم ها را باز نکند و بهتر است از عینک هایی آفتابی استفاده کند. پس از عمل بیمار از 2 قطره ضد التهاب و ضدعفونت استفاده می نماید و اگر دردی داشت مجاز است که از مسکن و آرام بخش هم استفاده کند.

معمولا بین 3 تا 5 روز طول می کشد تا لایه برداشته شده روی قرنیه (اپی تلیوم) مجددا ترمیم گردد و تا زمانی که ترمیم نشده باشد بیمار احساس جسم خارجی و اشک ریزش و تاری دید خواهد داشت. بعد از ترمیم لایه اپی تلیوم، لنز پانسمان از چشم خارج می گردد. بیمار باید تا 10 روز تحت درمان با قطره آنتی بیوتیک قرار گرفته و به مدت 4 الی 8 هفته از قطره ضد التهاب(کورتن) استفاده کند. زمانی که جراح از ثابت بودن نمره چشم اطمینان داشته و آزمایش های لازم همگی خوب بوده و دستگاه های جراحی هم به روز باشند و جراح مهارت و تجربه کافی داشته باشد نتیجه عمل بسیار عالی و در غیر این صورت نتیجه عمل نامناسب خواهد بود.

  • عوارض ناشی از جراحی

این عمل به هیچ عنوان باعث نابینایی یا آب مروارید یا عارضه دیگر نخواهد شد و اگر بیمار در آینده دچار آب مروارید گردد مسئله ای برای عمل جراحی ندارد. همچنین خانم هایی که این عمل جراحی را انجام داده باشند هیچ مانعی جهت انجام زایمان طبیعی ندارند. دسته ای از افراد ممکن است بعد از انجام این عمل دچار خشکی چشم شوند که آن هم موقتی و زودگذر است که با استفاده از قطره اشک مصنوعی رفع خواهد شد. از دیگر عوارضی که ممکن است این جراحی ایجاد کند عفونت است که خوشبختانه بسیار نادر است. بعد از این عمل بیمار حدود 2 تا 3 هفته از تاری دید گله دارد که به مرور رفع خواهد شد.

اگر بیمار، مناسب انتخاب گردد این عمل بسیار مفید خواهد بود. انتخاب بیمار بسیار مهم است. شاید بتوان گفت حدود 70 تا 75 درصد افراد قابلیت انجام این عمل را دارند. 25 درصدی که عمل به صلاحشان نیست نباید این کار را انجام دهند چون نتایج ناگواری ایجاد خواهد نمود. امروزه در این زمینه بیماری که دچار نابینایی گردد دیده نشده چرا که نابینایی مربوط به عصب و شبکیه چشم است و اشکال در قرنیه، هیچ فردی را نابینا نمی نماید حتی بدترین عارضه ای که ممکن است برای قرنیه ایجاد گردد آن است که عفونت نموده و لک بردارد که آن هم با درمان دارویی و در نهایت با پیوند قرنیه رفع خواهد شد.

بعد از عمل هیچ محددیتی وجود ندارد فقط توصیه می گردد در نور شدید آفتاب از عینک آفتابی استفاده گردد.

cruisero.ir: کشتی کروز: سفری لوکس و در عین حال مقرون به صرفه به اقیانوس ها

ecods.ir: کد الکترونیک: مجله فناوری و گجت های هوشمند

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 23 فروردین 1401 بروزرسانی: 23 فروردین 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 37757

به "گفتگوی ویژه خبرنگاران ، شما و لیزر چشم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گفتگوی ویژه خبرنگاران ، شما و لیزر چشم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید